«Asta se întamplă întotdeauna: ţi se pare că iubita seamănă cu tot ceea ce ţi se povesteşte despre dragoste. Dar poate că de data aceasta seamănă într-adevăr.» ~ Mircea Eliade

“Maitreyi - 2006” ©2010 Anca SanduAutor: Maitreyi Devi
Carte: Na Hanyate
Continut: Dragostea nu moare (de Maitreyi Devi) vs. Maitreyi (de Mircea Eliade) ~ O necesara si perfecta echilibrare de tip Samarasya, imbinare YIN si YANG din metafizica chineza.

CARTEA INTAI
1 SEPTEMBRIE 1972. ZIUA MEA DE NASTERE. Dragii mei prieteni Goutami si Parbati – doar datorita insistentei voastre am hotarat sa o serbez, dar voua nici nu v-a trecut prin cap ca in seara asta, in toiul evenimentului, cu toata muzica, recitarile si rasetele din jurul meu, am fost tot timpul cu gandul departe. Suvoiul timpului, ca un vartej, m-a emotionat si m-a purtat cu sine, nu inainte spre viitor, ci inapoi, adanc in trecut.
E miezul noptii, poate chiar doua dimineata. Sunt singura pe veranda. De aici nu pot cuprinde tot cerul cu privirea. Jumatate din Carul Mare, ca un etern semn de intrebare, priveste in jos spre mine – intrebari, intrebari. De ce revine mereu aceasta intrebare, dupa atatia ani si ani? Intr-o vreme obisnuiam sa ma intreb de ce trebuia sa mi se intample tocmai mie o asemenea poveste fara urmari? Acum vad ca de fapt ea nu a avut nici inceput si nici sfarsit. Stelele stralucesc, martore mute ale suferintelor multor oameni, asa cum astazi ma urmaresc pe mine. Cerul intreg imi soarbe fiinta. Ma simt de parca n-as mai fi aici, desi sunt chiar foarte prezenta. As putea sa plec vreodata? Aceasta e lumea mea. Chiar acum, in dormitor, sotul meu doarme linistit. Câta incredere are in mine! El nici nu ma cunoaste prea bine, desi ma iubeste atât. Pâna una-alta sunt toata a lui, dar trebuie sa fi simtit ca pentru mine mai exista ceva; dar nu regreta, cum de altfel n-o fac nici eu. Viata mea e implinita.
Simt ca am oferit acestei lumi tot ce am putut sa ofer. Simt ca am cunoscut splendoarea dragostei supreme, o dragoste care s-a transformat in obsesie, o dragoste mistuitoare ca un foc. M-am implinit si am un sentiment de desavârsire tocmai pentru ca i-am oferit Mentorului meu tot ce aveam mai bun in mine. Si atunci de ce, incepând de ieri, viata mea a luat asa o intorsatura?
(©2010 D.C. ~ Traducere prima pagina din Book One, It Does Not Die: A Romance)

A aparut si in limba romana la editura Amaltea:
Cartea poate fi achizitionata si de aici.
Costa doar 19 12,35 lei.

This entry was posted on Monday, January 25th, 2010 at 00:00 and is filed under Carti sub lupa, Mântuirea prin cultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

2 comments so far

 1 

Am citit-o în urmă cu câţiva ani. Tulburătoare şi uşor demitizantă (la adresa lui M. Eliade, evident), întâlnirea lor în amurgul vieţii! Scena aceea mi-a rămas în minte de parcă aş fi văzut-o la cinematograf.

January 25th, 2010 at 00:27
 2 

Tulburatoare, da – ca aproape orice poveste de dragoste bine scrisa (de tipul Emily Bronte, Jane Austin sau Daphne du Maurier, daca vorbim doar de autoarele din ultimele doua secole);
Demitizanta, da – nu e un lucru rau sa ni se aminteasca uneori ca si geniile se imbata, se scarpina, fac baie, au indigestii, sforaie etc. (in acelasi context v. si curentul anti Poetul-genial-Eminescu).

January 25th, 2010 at 00:48