14
May

Fideuá de pescado y mariscos

   Posted by: Dan   in Observator (g)astronomic

Din chicineta valenciana:

Fideuá de pescado y mariscosIngrediente (pentru 6 persoane): o ceapă, două-trei sardine, trei-patru roşii, un ardei verde şi unul roşu, o căpăţână de usturoi, o jumătate de linguriţă de sare, ½ kg. de “morralla” (amestec de crustacee şi moluşte mici, special preparat pentru un astfel de meniu), o linguriţă de boia, 250 ml ulei de măsline, o sepie medie, ½ de calamar, 12 creveţi, scoici negre, ½ kg. de fidea (Nr.1), zeama de la o felie de lămâie şi câteva picături de şofran.

Mod de preparare: Se prepară o supă din peşte şi zarzavaturi; după ce este gata, se strecoară. Într-un vas întins (preferabil unul special pentru paella) se pune uleiul de măsline şi se prăjesc puţin fideaua împreună cu ceapa tocată. Când încep să prindă culoare, se adaugă ardeiul (prăjit separat), usturoiul şi roşiile. Se amestecă bine. Pentru culoare, puteţi picura puţin şofran. Se adaugă supa, calamarul şi sepia (tăiate în bucăţi mici) şi se lasă la fiert. Când este aproape gata, se adaugă creveţii curăţaţi şi scoicile. Se serveşte caldă, eventual cu Alioli. […Clic pe foto…]

Vă doresc poftă bună!

This entry was posted on Friday, May 14th, 2010 at 00:00 and is filed under Observator (g)astronomic. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

3 comments so far

 1 

Din păcate, cu fructele de mare nu-s prea prietenă. Arată însă nemaipomenit de bine şi sunt convinsă că e şi foarte bună! 🙂

May 14th, 2010 at 23:22
 2 

Prietenia vine mâncând.
Mulţumesc de aprecieri, dar meritul meu este exclusiv…acela de fotograf iscusit şi nicidecum de bucătar. 🙂

May 14th, 2010 at 23:23
Mica
 3 

Ca să nu ne poată acuza nimeni că “Nu ştie ţăranul ce-i şofranul”, iată ce am descoperit:

Crocus hybridesCrocus hybrides (Brânduşa, Şofran)
Încrengătura: Magnoliophyta
Clasa: Liliopsida
Ordinul: Asparagales
Familia: Iridaceae
Genul: Crocus
Specia: Crocus sp.

Descriere: Plantă bulboasă cu tulpină foarte scurtă. Frunzele fine, ascuţite, au forma unor panglici şi apar înaintea florilor. Florile sunt de forma unei cupe, au petale ascuţite sau rotunjite, în nuanţe diverse: roşu, galben, alb, bicolore, cu puncte şi striaţii. Unele înfloresc primăvara, iar altele abia toamna.

May 15th, 2010 at 00:16