28
Apr

GLOSSARIUM: bizam

   Posted by: Dan   in Cuvantul care innobileaza

Programat:


Din ciclul Cuvinte şterse de praf:

BIZÁM, bizami, s.m. Mamifer rozător lung de circa 30 cm, care trăiește în preajma apelor și a cărui blană, castanie-roșcată, este utilizată în blănărie (Ondatra zibethica) ♦ Blana acestui animal. – Din germ. Bisam.
Sursa: DEX ’98
bizám s. m., pl. bizámi
Sursa: Dicţionar ortografic

Total de acord cu aplicarea etichetei de “organism viu” oricarei limbi moderne. Lasând la o parte (deocamdata) implanturile cu barbarisme inutile, in principiu sunt de acord si cu procesul de modernizare continua la care este supusa limba, mai ales cea vorbita. In acest context neasteptat de dinamic, avem datoria (chiar patriotica as zice) de a “sterge de praf”, de a prezerva si arhiva intreg fondul national de cuvinte. Amplificând putin, as combina doua dintre zicerile unor mari români: Limba noastra-i o comoara… care nu-i a mea si nici a voastra, nici a urmasilor vostri, ci a urmasilor urmasilor vostri!

Dupa parerea mea, academicienii nu vor ajunge prea curând la un consens privind raportul dintre vocabularul activ (totalitatea cuvintelor frecvent folosite) si intregul lexic al limbii române. Circa 20% (procent sustinut de majoritatea specialistilor) mi se pare suficient de realist, foarte apropiat de realitate. “Cuvântul care innobileaza” a fost proiectat pentru a va readuce in atentie cuvinte-matca ale limbii române aflate in marea masa a celorlalte 80%.

Rubrica este realizata cu ajutorul DEX online (cititi mai multe detalii despre Proiectul DEX online), de unde sunt preluate definitiile. (Copyright ©2004-2007 DEX online. Copierea definiţiilor este permisă sub licenţa GPL)

Dan Costinas

This entry was posted on Wednesday, April 28th, 2010 at 00:00 and is filed under Cuvantul care innobileaza. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

4 comments so far

 1 
No, iote ce găsii io la “bizam”! 😉
http://www.flickr.com/photos/bizam/2915938145/
April 28th, 2010 at 23:39
 2 
Parcă tot un fel de mamifer e şi ăsta, nu?!
Şi trăieşte în preajma apelor (sau, după caz: bere, vin, whisky, gin, mastică etc.) 😉
April 28th, 2010 at 23:40
 3 
Iote animalu’!
April 29th, 2010 at 01:41
 4 
Cine?
Pare să tânjească după vreo “bizamă”.
April 29th, 2010 at 02:21