26
Oct

GLOSSARIUM: gutapercă

   Posted by: Dan   in Cuvantul care innobileaza

Din ciclul Cuvinte şterse de praf:

GUTAPÉRCĂ, s.f. Substanță asemănătoare cu cauciucul, obținută din frunzele unor plante tropicale, având diferite întrebuințări în industrie, medicină și tehnică. – Din fr. gutta-percha.
Sursa: NODEX
gutapércă s. f., g.-d. art. gutapércii
Sursa: Dicţionar ortografic

Total de acord cu aplicarea etichetei de “organism viu” oricărei limbi moderne. Lăsând la o parte (deocamdată) implanturile cu barbarisme inutile, în principiu sunt de acord şi cu procesul de modernizare continuă la care este supusă limba, mai ales cea vorbită. În acest context neaşteptat de dinamic, avem datoria (chiar patriotică aş zice) de a “şterge de praf”, de a prezerva şi arhiva întreg fondul naţional de cuvinte. Amplificând puţin, aş combina două dintre zicerile unor mari români:
Limba noastră-i o comoară…care nu-i a mea şi nici a voastră, nici a urmaşilor voştri, ci a urmaşilor urmaşilor voştri!

După părerea mea, academicienii nu vor ajunge prea curând la un consens privind raportul dintre vocabularul activ (totalitatea cuvintelor frecvent folosite) şi întregul lexic al limbii române. Circa 20% (procent susţinut de majoritatea specialiştilor) mi se pare suficient de realist, foarte apropiat de realitate. “Cuvântul care innobilează” a fost proiectat pentru a vă readuce în atenţie cuvinte-matcă ale limbii române aflate în marea masă a celorlalte 80%.

Rubrica este realizată cu ajutorul DEX online (citiţi aici mai multe detalii despre Proiectul DEX online), de unde sunt preluate definiţiile. (Copyright ©2004-2010 DEX online. Copierea definiţiilor este permisă sub licenţa GPL)

Dan Costinas

This entry was posted on Tuesday, October 26th, 2010 at 00:00 and is filed under Cuvantul care innobileaza. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

2 comments so far

 1 

Cuvântul ăsta-mi sugerează un stomatolog cu plotoaga aceea roșiatică și călduță cu care-ți ia amprenta dentară. E cam scârboasă, brr! 😀

October 26th, 2010 at 10:47
 2 

Mie îmi sugerează mai degrabă o pereche de galoşi. 😀

October 26th, 2010 at 22:17